کد خبر : 698294 تاریخ : 1404/2/23 - 01:58
ترامپ در میانه آشوب و دیپلماسی وارد خاورمیانه شد گروه بین‌الملل-کاوه رحمانی: دونالد ترامپ در فاصله سال‌های 2017 تا 2021 رئیس‌جمهور آمریکا بود. او در چهار سال اقداماتی در داخل و خارج آمریکا انجام داد که هژمونی این کشور را مخدوش کرد و به جایگاه ایالات‌متحده در جهان لطمه جدی وارد کرد.
مردم در انتخابات ریاست جمهوری 2021، او را که قصد نداشت از اریکه قدرت پایین بیاید به زیر کشیدند و قدرت را به جو بایدن دموکرات سپردند. نظام انتخاباتی آمریکا به‌گونه‌ای است که مردم به‌راحتی می‌توانند حاکم را جابه‌جا کنند و کسی را می‌خواهند به کرسی قدرت بنشانند. ترامپ تاجر پیشه و میلیاردر پس از شکست بیکار ننشست و خود را برای انتخابات بعد به‌رغم داشتن چندین فقره محکومیت قضائی آماده کرد و در انتخابات نوامبر 2024 پیروز شد و روز اول بهمن 1403 دوباره به کاخ سفید وارد شد.

سیاست آشوب
ترامپ از روز نخست ورودش به کاخ سفید شمشیر را برای این‌وآن و از همه بدتر برای ایران از روبست و به ایران اولتیماتوم یا توافق یا جنگ!
*فشار به کشورها
*ترامپ اعلام کرد کانادا باید ایالت 51 ایالات‌متحده شود.
*تغییر نام خلیج مکزیک به خلیج آمریکا.
*تغییر نام‌ها کانال پاناما به مانال آمریکا.
*کوچ دادن حدود میلیون نفر از ساکنان غزه به دیگر کشورها. ترامپ گفت اگر این کار نشود غزه را جهنم خواهد کرد.
*طرح الحاق جزیره گرینلند که متعلق دانمارک است به آمریکا.
*طرح دوستی با پوتین و بعد فاصله گرفتن از او
*وعده تمام کردن جنگ اوکراین.
*تغییر نام خلیج‌فارس به خلیج عربی.
*وضع تعرفه سنگین برای واردات کالاهایی که از دیگر کشورها به آمریکا وارد می‌شود.
این اقدامات اگر آشوب در نظام بین‌الملل نیست پس چیست؟ واقعیت این است ترامپ در تلاش است تا ژئوپلیتیک جهان به‌ویژه خاورمیانه را تغییر دهد. نشانه‌های این سیاست دیده شده و می‌شود.
مشکل آنجاست که ترامپ مثل دیکتاتورها دچار توهم شد و می‌پندارد هر چه او می‌گوید باید همان عملی شود. این برای جهان و ایران خطرناک است.

برنامه نئوکان ها
نئوکان‌ها گروه تندرو در آمریکا هستند که درگذر زمان از حزب دموکرات فاصله گرفته و مواضع رادیکالی دارند. دولت‌های دموکرات به این گروه میدان نمی‌دهند؛ اما دولت‌های جمهوری‌خواه برای آن‌ها فرش قرمز پهن کرده‌اند.
این گروه بر این باور است که باید با کشورهای مزاحم اقدامات پیشگیرانه حمله نظامی انجام داد. افرادی مثل پمپئو وزیر خارجه پیشین آمریکا، جان بولتن، مایک والتز، مارکو بیو وزیر خارجه آمریکا و... هستند. این‌ها طرفدار اسرائیل و طرفدار حمله نظامی به ایران هستند.
تا چندی پیش موضع کاخ سفید در برابر ایران دوصدایی بود؛ اما اکنون یک‌صدایی شده و افراد میانه رو مثل استیو ویتکاف همان حرف‌های نئوکان‌ها را می‌زنند، ایران باید فعالیت غنی‌سازی نداشته باشد و سایت‌های هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان تعطیل شوند. حال باید منتظر ماند و دید در سفر ترامپ به عربستان و امارات و قطر او و هم‌پیمانانش چه خوابی برای ایران دیده‌اند؟
اشتباه این است که به جای مذاکره مستقیم که بار‌ها در دو دهه گذشته بین ایارن و آمریکا انجام شده و نتیجه داده، مذاکره مستقیم انتخاب شده است. شیوه‌ای که در کمتر کشوری در جهان از آن بهره برده‌اند. کره شمالی و آمریکا با یکدیگر سرشاخ بودند، اما ترامپ با رهبر کره شمالی مذاکره کرد و با او عکس گرفت، روسیه و چین متحدان ایران با آمریکا در حال تخاصم هستند اما با یکدیگر مذاکره مستقیم هم می‌کنند. حماس و حوثی‌ها، نیروهای مورد حمایت ایران با آمریکا مذاکره مستقیم می‌کنند و مهم اینکه حماس یک گروگان اسرائیلی-آمریکایی را در آستانه سفر ترامپ به عربستان آزاد کرد. پوتین و زلنسکی که در حال جنگ با هم هستند قرار است روز پنجشنبه برای بار دوم در استانبول با یکدیگر دیدار کنند. پرسش این است مگر ایران تافته جدا بافته از جهان و متحدانش است که از مذاکره رودرو خودداری می‌کند.
ستاره صبح پیشنهاد می‌کند اگر امکانی فراهم شود، پزشکیان در جده یا دوحه با ترامپ گفت‌وگو مستقیم انجام دهد. همچنین در دور پنجم مذاکرات یا عراقچی به واشنگتن برود و یا ویتکاف به تهران بیاید و مذاکره رودرو صورت گیرد. اگر چنین شود نتیجه گرفته می‌شود و اوضاع اقتصاد و بر جایگاه بین‌المللی ایران اثر مثبت می‌گذارد. واقعیت این است که هر چند ترامپ آشوب به پا کرده اما قصدش از آشوب این است که با دیپلماسی به اهداف پیدا و پنهان خود برسد.

اهداف سفر ترامپ به خاورمیانه
بن سلمان ولیعهد عربستان وقتی ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شد با او تماس تلفنی گرفت و گفت، عربستان حاضر است 600 میلیارد دلار در آمریکا سرمایه‌گذاری کند. به نظر می‌رسد ترامپ با بن سلمان چانه زنی خواهد کرد تا این رقم را به یک تریلیون دلار (1000 میلیارد دلار) برساند. همچنین قطر قرار است در آمریکا سرمایه‌گذاری کند. قطر آن قدر از سفر ترامپ ذوق زده شده که یک هواپیمای 747 مدرن که متعلق به خاندان سلطنتی آن کشور است را قرار است به ترامپ هدیه کند.
امارات هم خیز برداشته تا در آمریکا سرمایه‌گذاری کند. ورود سرمایه سه کشور ثروتمند عرب به آمریکا، اقتصاد آمریکا که اکنون دچار رکود و تورم شده دگرگون خواهد کردو این چیزی است که ترامپ آن را به مردم آمریکا خواهد فروخت تا جایگاهش در بین مردم که به 45 درصد رسیده افزایش یابد.
در خبر دیگر این که احمد الشرع به دنبال نزدیکی به آمریکا و اسرائیل است و اعلام کرده قرار است برجی در دمشق ساخته شود و به نام دونالد ترامپ نام گذاری شود. این موضوعات نشان می‌دهد که سایه آمریکا بر خاورمیانه سنگین‌تر از قبل خواهد شد و اگر ایران با آمریکا توافق نکند تنش و تحریم در راه خواهد بود. یکی دیگر از اهداف سفر ترامپ به سه کشور عربی احیا طرح ابراهیم و احتمالاً برقراری روابط دیپلماتیک بین اسرائیل و عربستان با تشکیل دو دولت در سرزمین‌های اشغالی است.

ادامه سیاست هویچ و چماق
در حالی چهار دور مذاکرات بین ایران و آمریکا صورت گرفته است با این وجود کاخ سفید از سیاست چماق و هویچ دست نکشیده و هر روز بر حجم تحریم‌ها علیه ایران می‌افزاید. روز گذشته وزارت خزانه داری آمریکا "شرکت فناوران آینده نگر پویا پارس" و دو شخص حقیقی به نام "محمدرضا صدیقی صابر" و "احمد حقیقت طلب" را تحریم کرد. گفتنی است که آمریکا در بیش از 100 روز اول زمامداری ترامپ بیش از 200 مورد تحریم تازه علیه افراد حقیقی و حقوقی در ایران وضع کرده است.

آنچه در حال وقوع است بسیار خوب است
دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا عصر دوشنبه گفت که آنچه درباره ایران در حال وقوع است، بسیار خوب است. وی افزود: «فکر می‌کنم آن‌ها [ایرانی‌ها] هوشمندانه صحبت می‌کنند. ما در حال گفت‌وگو با آن‌ها هستیم. ما می‌خواهیم ایران کشوری ثروتمند، فوق‌العاده و خوشحال باشد. اما آن‌ها نباید سلاح هسته‌ای داشته باشند. خیلی ساده است. تا اینجا فکر می‌کنم آن‌ها رفتار معقولی داشته‌اند.»