افزایش دمای هوا و رشد مصرف برق، بار دیگر ناترازی در شبکه برق کشور را به یک چالش جدی تبدیل کرده، انرژیهای تجدیدپذیر بهویژه خورشیدی به عنوان یکی از اصلیترین راهکارهای عبور از این بحران، وارد میدان شدهاند. وزارت نیرو با اجرای طرحهای متعدد در استانهای مختلف، بهدنبال رساندن ظرفیت نیروگاههای خورشیدی از ۱۷۰۰ مگاوات فعلی به بیش از ۴۷۰۰ مگاوات تا پایان تابستان امسال است. طرح ملی احداث ۵۰۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در حال اجراست. براساس اعلام محسن طرزطلب، معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان ساتبا، عملیات اجرایی احداث نیروگاههای خورشیدی کوچکمقیاس با ظرفیتهای ۳ مگاوات در استانهایی مانند مرکزی، سمنان و دیگر مناطق کشور آغاز شده و پیشبینی میشود این واحدها تا شهریورماه به شبکه برق سراسری متصل شوند.
در حال حاضر، ظرفیت نصبشده نیروگاههای خورشیدی کشور از ۱۷۰۰ مگاوات فراتر رفته و برنامهریزی شده که تا تیرماه، ۲۰۰۰ مگاوات دیگر به آن افزوده شود. با اضافه شدن حدود ۱۰۰۰ مگاوات دیگر در ماههای مرداد و شهریور، ظرفیت کل نیروگاههای خورشیدی کشور از مرز ۴۷۰۰ مگاوات عبور خواهد کرد.
در همین راستا، طرح ملی ساخت ۶۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی نیز با سرعت در حال اجراست. مجری این طرح، محمد دوستمحمدی اعلام کرده که ۱۵۰ مگاوات از این ظرفیت تا پایان خرداد ۱۴۰۴ وارد مدار خواهد شد. به گفته او، نیروگاههایی مانند خمین (۳ مگاوات)، آشتیان ۱ و ۲ و میاندره سمنان (۱۲ مگاوات قابل توسعه تا ۱۸ مگاوات) بخشی از این برنامه هستند.
امیر دودابینژاد، معاون برنامهریزی و نوآوری ساتبا در این رابطه گفته که توان تولید داخلی در حال حاضر میتواند در بازه ۲ تا ۳ ماهه، تا ۱۰۰ مگاوات اینورتر تولید کند و اگر تخصیص ارز و قراردادهای قطعی صورت گیرد، امکان تولید حداقل ۱۰۰۰ مگاوات اینورتر در سال توسط تولیدکنندگان داخلی فراهم خواهد شد.