5 چالش جرائم سایبری
رئیس پلیس فتای فراجا با ارائه آماری از جرائم سایبری در کشور از رسیدگی به ۹۴ درصد پروندههای ارجاعی و کشف ۹۲ درصد این جرائم خبر داد و پنج اولویت اصلی پلیس فتا در این حوزه را تشریح کرد.
به گزارش ایسنا، سردار وحید مجید، رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات فراجا امروز در نخستین نشست خبری خود در ۱۴۰۴ با تشریح عملکرد پلیس فتا در سال گذشته، اعلام کرد: ۹۴ درصد از پروندههایی که از سوی مردم به پلیس فتا ارجاع شده بود، مورد رسیدگی قرار گرفت و درمجموع، ۹۲ درصد از جرائم سایبری کشفشده است.
وحید مجید به پنج اولویت اصلی پلیس فتا در مقابله با جرائم سایبری اشاره کرد و گفت: کلاهبرداریهای اینترنتی با سهم ۴۱ درصدی از کل جرائم فضای مجازی، مهمترین چالش این حوزه به شمار میآید؛ جرائمی که عمدتاً در بستر خریدوفروشهای آنلاین اتفاق میافتند.
وی برداشتهای اینترنتی غیرمجاز را دومین چالش عنوان کرد و افزود: مجرمان سایبری با استفاده از شگردهای متنوع، به اطلاعات کاربران دسترسی پیداکرده و اقدام به تخلیه حسابهای بانکی آنها میکنند.
دسترسی غیرمجاز به دادهها، هتک حیثیت کاربران در فضای مجازی و مزاحمتهای اینترنتی نیز به ترتیب سومین تا پنجمین محور فعالیت پلیس فتا در برخورد با جرائم سایبری عنوان شد. رئیس پلیس فتا با تأکید بر اهمیت ارتقای آگاهی عمومی در فضای مجازی، نسبت به خطر کلیک بر روی لینکهای ناشناس بهویژه در قالب وعدههایی مانند دریافت سود سهام عدالت هشدار داد و از شهروندان خواست پیش از هرگونه اقدام، نسبت به صحت منابع اطمینان حاصل کنند.
بازداشت ۷۹ متهم
سردار مجید بابیان اینکه تهران بیشترین میزان جرائم سایبری کشور را به خود اختصاص داده، گفت: به دلیل وسعت، تراکم جمعیت و فعالیتهای اقتصادی پایتخت، ۱۵ درصد از کل جرائم فضای مجازی در این استان به ثبت رسیده است. پس از تهران، استانهای اصفهان و خراسان رضوی هر یک با ۹ درصد، فارس با حدود ۸ درصد و خوزستان با ۵ درصد، در رتبههای بعدی قرار دارند.
سردار مجید با تأکید بر اینکه مأموریت پلیس فتا فراتر از رسیدگی به شکایات مردمی است، افزود: بخش قابلتوجهی از فعالیتهای این پلیس، به رصد مستمر و فعال تهدیدهای فضای سایبری اختصاص دارد. او در همین زمینه خاطرنشان کرد که طی یک سال اخیر، نزدیک به ۷۶ هزار رصد در حوزههای حساس انجامشده که موضوعاتی مانند فروش غیرمجاز سلاح، جعل مدارک، فعالیت ادمینهای کلاهبردار و تحرکات اراذلواوباش در بستر آنلاین را شامل میشود. این اقدامات منجر به بیش از ۲۰ هزار اقدام قضایی و عملیاتی شدهاند.
شناسایی فروشندگان سؤالات
سردار مجید از اقدامات این پلیس برای تأمین امنیت آزمون سراسر خبر داد و گفت: از حدود یک ماه پیش از برگزاری کنکور، با همکاری سازمان سنجش، گروههای تخصصی پلیس فتا وارد عمل شده و چهار روز مانده به آزمون نیز در حالت آمادهباش کامل قرار گرفتند. طی این عملیات، نزدیک به ۴۰۰ گروه، کانال و لینک در پیامرسانها و شبکههای اجتماعی ازجمله تلگرام و اینستاگرام تحت رصد دقیق قرار گرفتند که درنتیجه آن، ۴۰ نفر از افرادی که با وعده فروش سؤالات کنکور اقدام به کلاهبرداری میکردند، شناسایی و دستگیر شدند.
به گفته رئیس پلیس فتا، همچنین ۷۹ نفر دیگر که درزمینه فروش ابزار تقلب و تجهیزات مخفی برای تخلف در آزمون فعالیت داشتند نیز بازداشت و پرونده قضایی برای آنان تشکیلشده است. یکی از چالشهای جدی ارسال پیامکهای حاوی لینکهای جعلی است؛ موضوعی که همچنان حدود ۷۰ درصد از کاربران، در هنگام مواجهه با آنها، متوجه ماهیت کلاهبرداری نمیشوند. چنانچه محرز شود خسارتی به مردم واردشده و منشأ پیامکها یکی از این شرکتها باشد، با هماهنگی مراجع قضایی، ملزم به پرداخت خسارت خواهند شد.