جعفرقنادباشی در رابطه با سفر اخیر دونالد ترامپ به منطقه و نسبتی که این سفر با مذاکرات ایران و آمریکا دارد گفت: ارتباط سفر ترامپ با مذاکرات ایران و آمریکا غیر مستقیم خواهد بود، زیرا دو طرف از جانب تندروها در داخل زیر فشار هستند و اقدامی نمیکنند که به تحریک گروههای تندرو بیانجامد.
وی افزود: ترامپ در سفر اولشبه عربستان بیانیه ریاض را امضا کرد و در آن حزب الله لبنان، حماس، داعش و ایران را به عنوان افراطیون منطقه معرفی کرد. امروز ترامپ نمیتواند چنین اظهاراتی درباره ایران داشته باشد. افراطی معرفی کردن ایران برای او که خواهان مذاکره با جمهوری اسلامی است هزینه داخلی و خارجی خواهد داشت.
وی در این رابطه تصریح کرد: ترامپ در داخل مورد انتقاد قرار میگیرد که با کشوری به گفت و گو نشسته که همان کشور را حامی تروریست معرفی میکند؟! واکنش ایران نیز به تندروی او معادل رفتاری خواهد بود که در دور اول ریاست جمهوری ترامپ مشان داد. از این رو در حال حاضر سیبل قرار دادن تهران در بازیهای رسانهای و تبلیغاتی به نفع ترامپ نیست.
قنادباشی با مقایسه سفر ترامپ به عربستان در دولت اولش با سفر اخیر گفت: اهداف ترامپ از سفر به خاورمیانه به انگیزههایش در سفر به عربستان در دولت اول اش نزدیک است. آن سفر کوششی برای نزدیکی دولت اول ترامپ به سعودیها از طریق معاملهای بزرگ بود. بزرگترین قرارداد تسلیحاتی در آن سفر امضا شد.
وی افزود: اما در این سفر طرفهای مقابل آمریکا انتظارات بیشتری دارند. متحدین ایالات متحده به دنبال کسب منافع سیاسی و اقتصادی هستند، اتحاد با غرب باید برایشان بهرهای داشته باشد.
این کارشناس سیاست خارجی ضمن تأیید تمایل ترامپ به احیای صلح ابراهیم در منطقه اضافه کرد: کار ترامپ در سفر به خاورمیانه دشوار است. اسرائیل خواهان حمایت همه جانبه از صلح ابراهیم است. از این رو ترامپ برای کلید زدن مجدد این پروژه سنگین به منطقه میآید. اگرچه جنایات اسرائیل احیای روند عادی سازی روابط با اعراب را متوقف و ادامه آن را سخت کرده است.
وی تاکید داشت: امروز کار کردن برای اسرائیل در منطقه هزینه بالایی دارد. ترامپ برای حرف زدن از عادی سازی روابط اعراب و اسرائیل دشواریهایی پیش رو دارد. افکار عمومی ملتهای عرب اجازه نمیدهد حاکمانشان به سمت صلح و سازش با اسرائیل حرکت کنند.
این تحلیلگر سیاسی با اشاره به شدت گرفتن درگیری یمنیها و اسرائیل گفت: امروز اسرائیل و آمریکا به طور مستقیم در یمن درگیر هستند. در دور اول ریاست جمهوری ترامپ منطقه با ایران زاویه داشت اما امروز اعراب به دنبال ثبات هستند. سعودیها مایل نیستند سرنوشت سیاسی و اقتصادی کشورشان با موضوع اسرائیل، یمن یا ایران گره بخورد. عربستان آسیب پذیری بالایی دارد و نمیخواهد تنش و درگیری مجدد را کلید بزند.
جعفرقنادباشی در پایان گفت و گو متذکر شد: کشورهای حاشیه خلیج فارس مایل هستند ارتباطشان با ایالات متحده آنها را در منطقه متمایز کند، منجر به رشد و توسعه آنها شود و امنیت و ثبات به دنبال داشته باشد، ولی تا اینجا بیشتر متحمل هزینه بودند. مناقشه تهران و واشنگتن و حمایت آمریکا از اسرائیل خاورمیانه را ناامن کرده است.