احتمال حمله اسرائیل به ایران
ترامپ در 100 روز اول ریاستجمهوریاش در دنیا طوفان به پا کرده است و او در این مدت 182 مورد تحریم علیه ایران وضع کرده که نشان از فشار حداکثری است. مذاکرات دور چهارم میان ایران و آمریکا که قرار بود روز شنبه این هفته (13 اردیبهشت) برگزار شود بنا به دلایل نامعلوم به تعویق افتاد. صداهایی که از دو سو میآید نشانه توافق نیست. حوثی ها مورد حمایت ایران هستند و در تازه ترین اقدام یک موشک بالستیک به اسرائیل شلیک کردند که در محوطه اصلی فرودگاه بنگوریان به زمین اصابت کرد. این حمله موشکی فعالیت های فرودگاه را مختل کرد. این نگرانی وجود دارد که ممکن است که اسرائیل و امریکا این حمله را حماس به اسرائیل ( 7 اکتبر 2023) بهانه کنند و یمن را شخم بزنند. این حمله موشکی خشم اسرائیلی ها را برانگیخت. آمریکا و اسرائیل انگشت اتهام را در ماجرای حملات حوثی ها به اسرائیل و کشتی های جنگی به سوی ایران نشانه رفته اند، موضوعی که خطرناک است، زیرا می تواند سرآغاز جنگ یا آشوب شود. در این ارتباط وزیر سابق دفاع اسرائیل به بنیامین نتانیاهو پیشنهاد کرده به تلافی این حمله موشکی، تهران هدف قرار گیرد. همچنین وزیر دفاع فعلی اسرائیل هم گفته هر حمله ای که به ما شود چند برابر پاسخ می دهیم. حوثی زیر ضرب بمباران «سنتکام» قرار دارد ممکن است اسرائیل هم به یمن حمله کند.
دو صدایی در کاخ سفید
از همه مهمتر دو صدا از کاخ سفید به گوش می رسد یکی مذاکره و توافق با ایران و دیگر نئوکان های تندرو هستند که همسو با اسرائیل طرفدار حمله نظامی با ایران هستند. مذاکرات روزنهای گشوده تا سایه تحریم و جنگ از سر کشور دور شود؛ اما این روزنه دارد بسته می شود، علت این است که ایران اعلام کرده از داشتن غنی سازی در داخل کوتاه نمی آید. آمریکا و اسرائیل هم بر برچیده شدن فعالیت های هسته ای تأکید دارند. ایستادگی دو طرف روی حرف خود توافق را دور از استرس می کند. مهم تر اینکه سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس قصددارند مکانیزم ماشه را فعال کنند تا آثار مخرب شش قطعنامه شورای امنیت خودداری کنند که در قالب قطعنامه 2231 بلااثر شده بودند بار دیگر فعال و کشورها را از داد و ستد و انجام کارهای اقتصادی با ایران باز دارد. این ابزار مهم در دست اروپاست که اگر توافق نشود می تواند آن را فعال کرده و اقتصاد و زندگی ایرانی ها را تحت تاثیر قرار دهد. اروپا موضعش در برابر ایران به خاطر قرار گرفتن این کشور در کنار روسیه در جنگ اوکراین رادیکال تر از ایالات متحده است. وزاری خارجه انگلیس و فرانسه گفته اند در فعالیت مکانیسم ماشه تردید نخواهند کرد. وقتی فضا چنین است بهترین و کم هزینه ترین راه پیش روی ایران توافق و امتیاز دادن است تا شر تحریم و جنگ از کشور دور شود. آنچه مایه نگرانی است این است که 17 اردیبهشت ضرب الاجل 2 ماهه ترامپ به ایران برای توافق یا جنگ به پایان می رسد.
اگر توافق نشود جایگزینش تحریم و جنگ است. پرسش این است که اگر توافق نشود حاکمیت چه برنامه ای برای کنترل اوضاع و جلوگیری از افزایش قیمت ها و فشار بر مردم دارد؟